Warm aanpakken

Warm aanpakken

‘Staat u in ons klantenbestand? Wat is uw postcode? Uw achternaam?…’

Het zijn de vaste vragen die je krijgt als je wilt afrekenen bij de natuurvoedingswinkel op de van Woustraat. Ik kom er al zeker vijftien jaar. Met grote tegenzin. Omdat het ‘natuurlijk’ soms praktisch is.

Altijd dezelfde vrouwen achter de toonbank, die ik zo lang ken als ik er kom. Nooit es een geïnteresseerd praatje of iets grappigs. Niet alleen het betalen gaat er contactloos… Dat voelt heel ongezond, ondanks de bijenpollen, probiotica en natuurlijke supplementen in de schappen.

Kom je bij de stomerij, een eindje verderop, dan gaat het heel anders. Ik kom er nog minder vaak, maar ook al zeker 15 jaar. Toch kennen we elkaar, de Turkse eigenaar en zijn Pakistaanse medewerker. Als er tijd is, vragen ze of je een kopje thee wilt en voordat je het weet heb je een verrassend gesprek. Als je vijftien minuten later weer naar buiten loopt, voelt dat goed, een emotioneel supplement.

De gespreksleiders van Vertel es hebben de aanpak van de mensen van de stomerij. Waarom? Omdat nieuwkomers, vooral die met een vluchtachtergrond, de eerste tijd in Nederland vooral in aanraking komen met systemen, organisaties, instanties en vrijwilligers. Met het COA, het AZC, VWN, DIGID, OBA en de OV-kaart en ook met de gemeente, de overheid, het buurthuis en de zorgverzekeraar. Niks mis mee en broodnodig!

Als nieuwkomers zich inschrijven bij één van onze online taalcafé’s, krijgen ze daarom soms schrikbarend snel antwoord: ze ontvangen een warm en persoonlijk mailtje van iemand die hen graag wil ontmoeten, de gespreksleider. :-)

Nu zijn er 27 Vertel es - online taalcafé’s in heel Nederland, waar Nederlanders en nieuwkomers elkaar wekelijks ontmoeten, vanuit persoonlijke interesse.

Gespreksleiders noemen zichzelf geen vrijwilliger, omdat het gaat om de uitwisseling van verhalen en ideeën, in het Nederlands. Ze doen het gewoon. Kosteloos, zonder subsidies. Vertel es is wekelijks en soms wandelen of eten we samen. We hebben geen wachtlijsten. We pakken het graag warm aan.

‘Heeft u zich als gespreksleider aangemeld via het online inschrijfformulier? Wat is uw postcode? Klik ter controle op onderstaande link.’

Bekijk de website van Vertel es en/of mail naar info@vertel-es.nl

#GaanwedatnouHolistischnoemen #WTF #Contact #Inclusie #Gesprekkenvoeren #NT2 #Gezelligheid #interesseinElkaar #BreekuitjeBubbel #GewoonDoen #Verrijkend #Verteles #storytelling #Doen #diversiteit

Volgende
Volgende

Je komt je eigen vooroordelen tegen…